Bademcik ve genizeti yaklaşımları

Bademcik ve genizeti adı verilen dokular lenfatik sistem denilen vucudun savunma mekanizmasının parçasıdır. Bademcikler ağızdan giren mikroplarla, genizeti de burundan giren mikroplarla savaşmakla görevlilerdir. Ancak bu organlar ağız burun mikroplarıyla savaşan tek yapı değildir.

Bademcik ve genizeti kişilerin genetik yapılarına uygun oranda lenfatik sistemle donatılmıştır. Bazı bilinmeyen nedenlerle bu yapı bazı insanlarda yeterince fonksiyon göremez hale gelebilir. İçerisinde mikropların yerleşmesi ve hacim artışıyla sonuçlanan bu gibi durumlar kişinin sağlığını olumsuz yönde etkileme eğilimindedir.

Hastalara tarif ederken bu dokuları büyük bir karakola benzetebiliriz. Karakola saldırı olduğunda saldırının geldiği tarafta çatışma olur. Orada bazı askerler ölebilir. Daha ileri dönemde oradan içeriye terörist sızabilir. Sızan teröristler bazı bölümleri işgal edebilir. Zayıf anında saldırıya geçmeye hazır böyle bir yapı parolojiktir. Kronik iltihap dediğimiz böyle bir durumda karakolu oradan kaldırıp arka karakolların koruma alanını genişletmek en iyi çözüm olabilir.

Bademcik ve genizetini alma nedenlerimizden bir diğeri de kitle olarak aşırı büyük olmalarıdır. Bu nedenle özellikle çocukluk çağında burun arkasını, kulağa giden östaki tüpünü kapatıp sinüzit ve orta kulak iltihaplarına neden olabilirler.

Bebeklik döneminde genizeti nedeniyle zor nefes alan çocukların büyüdükten sonra kronik sinüzit olma ihtimalleri daha fazladır. Burada burun içerisinde oluşan vakum etkisiyle bazı sinüslerin kemiklerinin anatomik olarak bozuk gelişmesi sebepler arasındadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir