
Geniz eti, halk arasında ve pek çok kaynakta sanki sonradan çıkmış, kötü bir hastalıkmış gibi tanımlanır. Oysa geniz boşluğunda bulunan bu doku, belirli bir ölçüye kadar çocuklar için koruyucu bir bağışıklık sistemi elemanıdır. Geniz eti aslında çocukların üst üste hastalanması nedeniyle büyüdüğünde bir sorun haline gelir. Yol açtığı sorunlar hep burun ve geniz bölgesinde yaptığı tıkanıklıkla ilgilidir. Burun tıkanıklığı, sık hastalanma, alerji, kulak sorunları, solunum yolu sorunları, gelişimsel sorunlar bir kısır döngü halinde devam eder.
Tedavisi için en önemlisi çocuğun hastalanmasını önlemeye çalışmaktır. Bazı ilaçlar ve takiple küçülme sağlanabilir. Ancak tedavilere rağmen geniz eti küçülmüyor ve ilişkili sorun kısır döngüsü kırılmıyorsa ameliyat gündeme gelir.
Çocuk Sinüzitleri
Her çocuk senede 7-8 kez gribal bir durum geçirebilir ve bunlardan 2 ya da 3’ü sinüzite dönüşebilir. Bu durumlar çeşitli ilaçlarla tedavi edilebilir. Ancak çocuklarda bundan daha fazla sinüzite yol açan en sık neden geniz etidir. Sık hastalanma ve sinüzit atakları da geniz etinin büyümesine yol açarlar. Adeta bir kısırdöngü şeklinde burun işleyişi zamanla daha kötüye gidebilir. İlaç tedavisi le kontrol edilemeyen durumlarda çözüm geniz etinin alınmasıdır. Beraberinde alerjik nezle varsa, bu durum da tedavi edilmelidir. İleri anatomik veya genetik bozukluğu olan çocuk hastalarda, çok nadir de olsa sinüzit ameliyatı gerekli olabilir.
Çocuk sinüzitlerini rutin endoskopik muayenemizde kullandığımız çok ince çocuk endoskopları ile doğrudan görerek teşhis ediyoruz.