
Her Hasta Vücudunda Neler Olup Bittiğini Bilmek İster.
Sağlık ile ilgili her konuda karşımıza çıkan tıbbi terimlerden sağlık sektöründe olmayanlar her zaman şikayet etmiştir ancak bazı durumlar vardır ki bu terimleri kullanmadan anlatmak çok zordur. Ben kendi polikliniğimde tıbbi terimlerden kaçınmaktan çok bu terimlerin anlamını hastayla paylaşıyorum böylece ortak bir dil üzerinde daha uzun süre daha anlaşılır konuşabiliyoruz.
Önem verdiğim bir diğer nokta da hastaya ameliyat veya hastalığını anlatmadan önce kendisini ilgilendiren kısa bir anatomi ve fizyoloji bilgisi vermek. Çünkü karşımızdaki hasta eğer sağlık çalışanı değilse anatomi ve vücut işleyişi hakkında hiçbir fikri olmayan ve belki de kendi araştırmaları ve etrafındaki kişilerden duyduğu ile zihninde bambaşka bazen de tamamen yanlış bir canlandırma yapan bir bireydir. Hastaya anlattığım bu basitleştirilmiş anatomi ve fizyoloji bilgisi ile hasta vücut işleyişinin doğru halini ilk ağızdan duyacak, hastalığını veya yapılacak ameliyatı ve gerekliliğini daha net anlayacak, yakın çevresine de doğru mekanizmayı anlatarak toplumun bilinç düzeyini arttırmaya katkıda bulunacaktır.
Unutmayalım ki vücudun işleyişini anlamadan hastalığımızı anlamamız mümkün değildir.
Bu kısa bilgilendirmeden sonra hastalık ile ilgili önemli noktaları anlatıyor daha sonra hastamın uyum sağlayabileceği tedaviye birlikte karar veriyoruz. Ameliyat gerekliliği olan bir hastada ameliyat öncesi hazırlık kısaca anlatılır daha önce anlatmış olduğum anatomi bilgisi ile birlikte ameliyatta neler yapılabileceği açıklanır, ameliyat sonrası hastayı nelerin beklediği, riskleri, hastanın beklentileri en ince ayrıntısına kadar konuşulur.
Bu aşamada amacımız, hastayla birlikte ameliyatı baştan sona zihnimizde gerçekleştirmektir.