Blog

KULAK ÇINLAMANIZ  KABUSUNUZ OLMASIN !

Yazar
Tarih
Yazıyı Paylaş

İçindekiler

Kulağınızda çınlama, vızıltı veya uğultu gibi sesler duyuyor musunuz? Endişelenmeyin, yalnız değilsiniz.

Tıp literatüründeki adı tinnitus olan kulak çınlaması, kişilerin yaşam kalitesini ciddi anlamda düşürebilen bir problemdir. 

Yapılan araştırmalar sonucunda, Türkiye’de yaklaşık 5 milyon kişi kulak çınlaması (tinnitus) problemiyle yaşamını sürdürüyor. Dünya nüfusunun ise yaklaşık üçte birinin kulak çınlaması (tinnitus) problemi yaşadığı tahmin ediliyor, yani sizler gibi bu problemi yaşayan birçok insan mevcut. 14-85 yaş aralığında karşımıza çıkabilen kulak çınlaması (tinnitus) problemi,  yaşam boyunca en fazla 40-80 yaşları arasında ve yaşlılarda daha çok görülmektedir. Teorik olarak çocukların bu problemle pek karşılaşmadığı söylenebilir fakat bu, çocuklarda hiçbir zaman kulak çınlaması olmadığı şeklinde yorumlanmamalıdır.

Bununla birlikte yine yapılan araştırmalar sonucunda her iki kulakta görülen kulak çınlaması (tinnitus) %50-56 oranında, tek kulakta görülen kulak çınlaması (tinnitus) ise daha fazla sol taraf olmak üzere karşımıza çıkmaktadır. 

Kulak çınlaması (tinnitus) olan kişilerde psikolojik açıdan herhangi bir sorun yoktur fakat dış ortamda olmayan frekanstaki bazı sesler kişiler tarafından duyulur haldedir. Kulak çınlaması (tinnitus) kimi zaman hafif, kimi zaman şiddetli seyir gösterir. Bazı kişiler çınlamayı sadece sessiz ortamlarda ve geceleri duyar. Bu durum hafif şiddetli çınlama olarak değerlendirilir.

Yüksek şiddetli çınlamalar ise kişiler tarafından hemen hemen her ortamda, gürültü olsa bile duyulabilir. Tedavi edilmeyen kulak çınlaması (tinnitus) problemi, belli bir süre sonra kişide psikolojik rahatsızlıkların görülmesine sebebiyet verebilir ve depresyona yol açabilir.

Kulak çınlaması (tinnitus), genellikle tıslama, vızıltı, ıslık, uğultu veya çınlama sesi olarak tarif edilmektedir. Kişilerin büyük çoğunluğunda stres ve siniri arttırdığı gözlenmiş olup, belli kısmında yoğun uyku problemlerine yol açtığı görülmüştür.

Kulak çınlaması (tinnitus) sanılanın aksine aslında bir hastalık değil, semptom (belirti) dur. Yani aslında kulak çınlaması (tinnitus), vücudumuzda bulunan bir problemin dışa vurumudur ve bu problemin birçok kaynağı olabilmektedir.

Genellikle presbiakuzi (yaşlanmaya bağlı işitme kaybı), kulakta meydana gelen yaralanmalar,  iç kulakta işitmeyi algılayan tüylü hücrelerden ve/veya işitme sinirindeki birtakım rahatsızlıklardan veya dolaşım sistemi problemi gibi nedenlerden kaynaklanabilir. Bununla birlikte kulak çınlaması (tinnitus) nedenleri arasında kulak yolunu tıkayan kulak kiri, kullanılan tıkaçlar, dış kulak yolu ve orta kulak iltihabı, kulağın yüksek sese maruz kalması, multiple skleroz, kulak ve kafa travmaları, çene eklemi bozuklukları, yüksek tansiyon, damar sertliği, omurilik kaynaklı hastalıklar, Otoskleroz ve Meniere gibi bazı kulak hastalıkları, kulağa zararlı bazı ilaçlar (aspirin bileşikleri, nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar, aminoglikozidler ve ağır metaller), iç kulak ve beyin sapı tümörleri,  metabolik hastalıklar (hipotiroidi, hipertiroidi, hiperlipidemi, çinko eksikliği, vitamin eksikliği), böbrek hastalıkları ve hormonsal bozukluklar sıralanabilir.

Çoğu tinnituslu kişi ‘’işitme kaybım yok, yalnızca kulak çınlamam var’’ dese de, kulak çınlaması (tinnitus) bulunan kişilerin yaklaşık %80’inde sadece tinnitus frekans alanında bile olsa işitme kaybı mevcuttur ve işitme kayıplıların büyük bir çoğunluğu işitme cihazından fayda görebilir fakat ne yazık ki kulak çınlaması (tinnitus) olan kişilerin %50’sinden fazlası işitme cihazı kullanımına karşıdırlar çünkü problemlerinin işitme kaybı değil, kulak çınlaması (tinnitus) olduğunu düşünürler. Bu düşünce oldukça yanlıştır, aynı zamanda gerekli tedavi sürecine de engel olmaktadır.

Kulak çınlaması (tinnitus) kişiye özel olarak ortaya çıkan bir semptomdur, belirli formları ve yapıları yoktur. Bu sebeple terapi süreci de kesinlikle kişiye özel olarak uygulanmalıdır. Gerekli testler yapılarak hastanın tinnitus frekans alanı ve şiddeti bulunmalı, bu test sonuçlarına göre terapiye başlanmalıdır.

Peki kulak çınlamasının tedavisi var mıdır? Kaynağı bulunursa neden olmasın?

Kulak çınlamasının kesin kaynağını saptamak kolay değildir. Altta yatan sağlık sorunları ortadan kaldırılarak kulak çınlaması büyük oranda tedavi edilebilmektedir; ancak her çınlamayı tümüyle iyileştirmek mümkün olmayabilir.

Bu sebeple kişilere, “alışman lazım, bu ses ömrün boyunca seninle olacak, yapabilecek bir şey yok” gibi ifadeler kullanmak, zaten tedirginlik ve korku içinde olan hastayı daha da endişeye sürükleyebilir.

Her tinnitus kendine has özelliklere sahiptir ve buna göre tedavi edilmelidir. Örneğin, işitme kaybına bağlı kulak çınlamalarında (tinnitus), işitme cihazları tek başına dahi yeterlidir.

Bununla birlikte sadece tinnitus frekans alanında işitme kaybı olan kişilerde, tinnitus maskeleyici işitme cihazları ile kullanılan ses terapisi, işitme cihazına eklenerek veya bir uygulama üzerinden kullanılarak sesleri kişisel tercihe göre ayarlamaktadır. Kullanılan sesler kulak çınlamasını ortadan kaldıramaz, fakat uygulanan ses, belirtileri yönetmekte faydalı olabilir. Bu sayede dikkatle seçilmiş farklı sesler dinlenerek kulak çınlaması (tinnitus)  azalabilir veya geçici olarak ortadan kalkabilir.

ODYOVA İşitme Cihazları olarak, alanında tecrübeli odyolog kadromuz ile, çınlamanızı detaylı testlerle tespit ederek sizlere en uygun ses terapisi yöntemlerini belirleyebilir ve yaşam standartlarınızı yükseltebiliriz.

Kulak çınlamanız bundan böyle kabus olmaktan çıksın !

Hayatınızda duymak istediğiniz seslerin eksik olmadığı, sağlıklı bir gün dilerim. J

                                                                                                          Odyolog Ülkem GEÇER

Etiketler :
Benzer Yazılar
Bizimle İletişime Geçin
Whatsapp Hattı